Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Best zoekt uitbreiding iWMO via Pilotstarter

24/03/2015

 

 

De gemeente Best wil de gestandaardiseerde elektronische berichtenuitwisseling voor de WMO (iWMO) uitbreiden met berichten voor leveranciers van hulpmiddelen. Mogelijk kan de Pilotstarter van de VNG daarbij helpen.

Innovatie delen

Op de Pilotstarter, die vorig week van start ging, kunnen innovatieve ideeën worden aangemeld rond de informatievoorziening in het sociaal domein. Als dergelijke ideeën via de site veel steun krijgen van andere gemeenten, komen ze in aanmerking voor landelijke ondersteuning van VNG/KING, die meedenkt en eventueel cofinanciert. Hoe generieker de oplossing, hoe lager immers de lasten voor gemeenten.

iWMO uitbreiden

De gemeente Best heeft een idee rond berichtenuitwisseling ingebracht. Voor aanvraag en afhandeling van WMO-zorg is er al de iWMO-standaard. “Maar het is onze bedoeling om uiteindelijk ook voor leveranciers van hulpmiddelen een dergelijke gegevensuitwisseling van toepassing te laten zijn”, zegt Jaco Kooijman, medewerker informatievoorziening sociale zaken. “Daar zijn die standaarden op dit moment nog niet geschikt voor.”

Ook Zaandam

Kooijman had vorig jaar bij de integrale ketentest voor de iWMO al aangegeven het belangrijk te vinden dat de iWMO-standaarden ook berichtenuitwisseling met hulpmiddelenleveranciers zouden ondersteunen. Dat bleef echter expliciet achterwege in de ‘roadmap’ van de VNG en hij hoopt dat er nu met voldoende steun alsnog een draai aan kan worden gegeven. Samen met de gemeente Zaandam, die een zelfde streven heeft, wil Best nu steun genereren voor de uitbreiding van de iWMO-standaard. “Voor mij was die Pilotstarter ook nieuw.” Kooijman hoopt op veel ‘likes’. Vooralsnog blijft de steun beperkt, blijkt op de site, waar nu elf pilots zijn aangemeld.

Onder controle

Best was de eerste gemeente die een iWMO-bericht stuurde. Geluiden over te late betalingen van WMO-facturen in de regio Eindhoven zoals die door het Eindhovens Dagblad zijn gemeld, hebben dan ook zeker geen betrekking op Best voor zorgaanbieders die gebruik maken van het iWmo-berichtenverkeer, verzekert Kooijman. “Uiteindelijk betaalt die standaard zich terug omdat je die facturenstroom goed onder controle krijgt.”