Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

"Stelsel van Basisregistraties voor de zee…?"

07/04/2015

Het Stelsel van Basisregistraties heeft betrekking op zaken die zich op 'land' afspelen - voor de zee is een dergelijk stelsel er niet en dat is vreemd. "Eigenlijk zouden we voor de zee ook een BGT of een BRO moeten hebben", zegt Ellen Vos van de Dienst der Hydrografie.

De dienst is onderdeel van het ministerie van Defensie en informeert zeevarenden over vaarwegen, de zeebodem en gevaren onder water, zoals scheepswrakken. De dienst maakt hiervoor zeekaarten, legt daarin de zeegrenzen van Nederland nauwkeurig vast en verricht dieptemetingen. De laatste jaren is, onder meer dankzij de Europese richtlijn INSPIRE, een veel betere infrastructuur beschikbaar waardoor het aantal spelers dat de zee ontdekt heeft, fors is toegenomen. "Daarmee groeit ook het belang van juiste gegevens", zo schetst Vos.

"Toch is er voor de zee nog geen lijst met gezaghebbende data." Volgens haar hoeft het niet veel inspanning te kosten om een dergelijk 'zeestelsel' op te zetten. "Persoonlijk denk ik dat je dat met relatief weinig moeite kunt regelen, zeker omdat de spelers op zee behoorlijk traditioneel zijn. Dan heb je het over drie ministeries, havenbedrijven, verschillende onderdelen van Rijkswaterstaat, de Geologische Dienst Nederland, wijzelf…" Wat Vos betreft zou eventueel de papieren Noordzeeatlas uit 2004, uitgegeven door IDON (Interdepartementaal DirecteurenOverleg Noordzee), als basis kunnen dienen. "Daar zit al een prachtig colofon in met welke partijen meedoen en welke gegevenssoorten door wie geleverd zijn. Als je die lijst neemt, heb je al een basis."

Meer informatie

Een uitgebreid verhaal over de Dienst der Hydrografie, kunt u vinden op de website van iBestuur.