Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

'We moeten als overheid af van de vele losse websites'

07/04/2015

Dat bepleit Larissa Zegveld, directeur KING, in een blog voor VNG Magazine. "We moeten vanuit burgers en bedrijven kijken naar de e-overheid. En hen bedienen vanaf één plek, één overheidsportaal, waar alle informatie toegankelijk is."

Hoewel de digitale overheid steeds meer vorm krijgt, zijn we er volgens Zegveld nog lang niet. "Een toegankelijke e-overheid biedt alle relevante informatie op een eenduidige manier aan, op een goed vindbare plek." De behoefte aan een 'begrijpelijke overheid' is volgens haar hoog. "Zeker nu zelfredzame burgers hun eigen weg in overheidsland moeten vinden."

Gemeenten spelen in haar optiek een belangrijke rol. "Gemeenten hebben van alle overheidsdiensten immers het meeste contact met burgers en bedrijven en zijn goed in staat om dit contact op een laagdrempelige manier te organiseren. Door de aanwezige kennis over de behoefte van burger en bedrijf kan een gemeente bovendien bij uitstek aangeven waar de begrijpelijkheid beter kan." Geen 'eilanden' meer van informatie dus, maar een slimme bundeling.

VNG werkt samen met KING als uitvoeringspartner hard aan de realisatie van de verknoping van informatie via de zogeheten 'gegevensknooppunten'. Lees de blog van Larissa Zegveld 'Eén overheid met verknoopte informatie' op de website van VNG Magazine.