Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

10 Gouden Gemeenten na decentralisaties op goede weg

16/06/2015

De MOgroep ziet 10 Gouden Gemeenten die sinds de decentralisaties van zorg naar gemeenten op de goede weg zijn. Deze gemeenten grijpen de grote veranderingen in het sociaal domein aan om op een slimme manier te vernieuwen, samen met bewoners en organisaties. Volgens Marijke Vos – voorzitter van de MOgroep – profiteren zowel de gemeente als haar inwoners van deze werkwijze. “Door vroegtijdig laagdrempelige ondersteuning te organiseren krijgen bewoners snel de hulp die ze nodig hebben. Zo voorkom je waar mogelijk dure, specialistische zorg. Een win-winsituatie.’ De 10 Gouden Gemeenten zijn niet geselecteerd omdat álles daar goed gaat. Immers, in deze periode van transities gecombineerd met forse bezuinigingen moeten er keuzes gemaakt worden. Alle gemeenten zijn hard op zoek naar de beste manier om deze taken vorm te geven. Deze gemeenten zijn geselecteerd omdat ze een aantal aspecten heel goed en merkbaar hebben opgepakt.

Kenmerkend is dat deze gemeenten al vroegtijdig begonnen zijn met de hervorming van het sociaal domein. Ze geven de ruimte aan burgers, sociaal werkers en andere organisaties om – in samenspraak met de gemeente – het beleid en de uitvoering vorm te geven, en laten burgers niet vallen.

Deze gemeenten hebben visie, durven het oude los te laten, maar maken ook goed gebruik van de denkkracht die al aanwezig is. Ze reflecteren, leren en maken zo het verschil. Bijvoorbeeld door te investeren in presentie en preventie, en jong en oud al te ondersteunen voor het kwaad geschied is. Deze gemeenten verbinden zorg, gezondheid, welzijn, jeugd en andere domeinen met elkaar, zodat de burger niet voor elk probleem naar een eigen loket moet. Zichtbare professionals in de wijk krijgen ruimte om te doen wat nodig is, samen met bewoners.

Marijke Vos: “Deze gemeenten maken de woorden ‘eigen kracht’ en ‘ondersteunen van burgers’ waar. Na de decentralisatie is het nu tijd voor de echte transformatie. Dat is overal zoeken en ‘werk in uitvoering’ en tegen problemen aanlopen. Maar deze gemeenten werken innovatief samen. Ze geven het goede voorbeeld en zouden ter inspiratie voor anderen gemeenten kunnen dienen.”

De 10 Gouden Gemeenten zijn Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad.

 zie hier op de pagina met toelichting 10 Gouden Gemeenten.