Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Plasterk breidt open data overheid verder uit

28/07/2015

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de open data van de overheid uit laten breiden met 550 datasets. Daarnaast zijn er plannen om nog 300 andere datasets openbaar te maken.

Hergebruik

De data is te downloaden op data.overheid.nl. Per departement is er aangegeven welke datasets beschikbaar zijn voor hergebruik, welke nog openbaar gesteld moeten worden en welke datasets niet worden getoond in verband met privacygevoelige informatie. In het najaar van 2015 vindt de eerste update plaats.

Topinkomens en inkoopgegevens

In de nieuwe datasets zijn gegevens te vinden over onder meer de Leefbaarometer waarin gegevens over de leefbaarheid van buurten en wijken te vinden is. Ook zijn er verkiezingsuitslagen te vinden, topinkomens binnen de publieke sector en inkoopgegevens van de rijksoverheid. Volgens de minister dient ‘hergebruik van overheidsdata dient vaak een maatschappelijk doel, waardoor de data extra benut wordt. Denk daarbij aan Buienradar, diverse reisplanners en Scholenkeuze.nl.’

Actief beleid

In de toekomst moet er meer actief en gestructureerd open data beleid komen. Daarom publiceert minister Plasterk een leidraad voor alle overheidsorganisaties. Ook werkt BZK aan de Nationale Open Data Agenda, waarmee getoetst kan worden of een dataset wel of niet openbaar moet worden.