Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Wat betekent de Meldplicht Datalekken voor gemeenten?

04/01/2016

Alle bedrijven en overheden die persoonsgegevens verwerken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat geldt dus ook voor gemeenten. Benieuwd wat dit voor uw gemeente betekent? Wat een datalek eigenlijk inhoudt? En wanneer u tot melding over dient te gaan? Op deze en andere vragen geeft de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) antwoord.

Leaflet Meldplicht Datalekken

De Leaflet Meldplicht Datalekken kunt u downloaden via de website van de IBD. Op de community van de IBD is ruimte en gelegenheid om met andere gemeenten van gedachten te wisselen over dit onderwerp.

Gemeente? En nog geen lid van de IBD-community?

Geen probleem, dan kunt u zich hier registreren. De IBD-community is een online community voor en door alle gemeenten gericht op het onderwerp informatiebeveiliging. De community is door de IBD opgezet vanuit de behoefte van gemeenten om dialoog en kennisuitwisseling over informatiebeveiliging onderling verder te stimuleren. Heeft u vragen over de beveiliging in de Cloud en bij informatie-uitwisseling bij samenwerkingsverbanden? Behoefte aan voorbeeld beleidsplannen en procedures op informatiebeveiligingsvlak? Of, heeft u een vraag aan collega-gemeenten over informatiebeveiliging? Meld u dan aan voor de IBD-community, zo helpen we elkaar verder.

Op de community van de IBD kunt u ondermeer terecht voor:

  • Documenten die andere gemeenten hebben gedeeld, maar ook om uw eigen gemeentelijke informatiebeveiligingsdocumenten te delen met andere gemeenten.
  • Antwoord op uw vragen in bestaande discussies. Zit uw vraag er niet tussen? Dan kunt u zelf een discussie starten op informatiebeveiligingsvlak.
  • De BIG-producten van de IBD in bewerkbare vorm.

Voor wie?

De community is vooral interessant voor gemeentelijke collega’s die actief met het onderwerp informatiebeveiliging aan de slag zijn, zoals de Algemene Contactpersonen Informatiebeveiliging (ACIB’s), Vertrouwelijke Contactpersonen Informatiebeveiliging (VCIB’s), Chief Information Security Officers (CISO’s) en informatiebeveiligingsexperts.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over informatiebeveiliging? Neem dan contact op met de IBD via 070 373 8011 of stuur een e-mail naar info@IBDgemeenten.nl