Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Wetenschappers over digitale overheidsdienstverlening

01/03/2016

Op 29 januari vond het congres "Hoe zit het nou écht?! Wetenschappers over digitale overheidsdienstverlening" plaats.

De dag werd georganiseerd door het Centre for E-Government Studies (CFES) van de Universiteit Twente en Gebruiker Centraal. Met ruim 125 deelnemers kijken ze terug op een geweldige en inspirerende dag. De deelnemers door de onderzoekers meegenomen door de resultaten van enkele van hun onderzoeken.

  • Alexander van Deursen gaf een presentatie over "Digitale ongelijkheid" gebaseerd op zijn onderzoeken naar digitale vaardigheden in Nederland.
  • Wolfgang Ebbers lichtte een tipje van de sluier op over een onderzoek dat hij volgende week gaat publiceren. Hij onderzocht welke invloed een gebruiksvriendelijke website heeft op werkzoekende mensen.
  • Het onderzoek dat mede door Thea van der Geest is uitgevoerd richt zich op de verschillende kanaalkeuzes die burgers hebben als ze gebruik maken van de dienstverlening van de gemeente Amsterdam.
  • De Netwerkoverheid: Gebaseerd op verschillende onderzoeken geeft Jan van Dijk aan dat de overheid de laatste jaren de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen niet meer kan bijhouden.
  • Applied data science; Sjoerd de Vries pleit voor het gebruik van bestaande methoden en technieken uit de marketingbranche.
  • Bonding en bridging: Lidwien van de Wijngaert liet zien dat met visualisatietools netwerken inzichtelijk gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld op sociale media. Aan de hand van een aantal casussen maakte ze duidelijk wie de sleutelfiguren zijn in een netwerk.

Meer informatie

Het volledige verslag en presentaties staat op de website Gebruiker Centraal