Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

“Gemeentelijke e-mail ‘gênant slecht’ beveiligd”

16/06/2016

 

Op 2 juni jl. heeft Binnenlands Bestuur een bericht naar buiten gebracht waaruit blijkt dat gemeentelijke e-mail ‘gênant slecht’ beveiligd is. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel geen enkele gemeente voldoet aan de verplichte beveiligingsstandaarden.

Van de 50 onderzochte gemeenten voldoen er maar drie aan de geldende normen: Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Woerden. Inmiddls heeft het probleem ook de aandacht van de Tweede Kamer. Onlangs zijn kamervragen gesteld aan de hand van de berichtgeving van Binnenlands Bestuur.

Martijn Groeneweg, directeur van Overheidsmail (een initiatief van Measuremail en dmarcian), is zich al jaren bewust van het feit dat gemeentelijke e-mail niet goed beveiligd is. E-mail authenticatie en daarbij de toepassing van de open standaarden DMARC, DKIM en SPF hebben daarom prioriteit nummer één bij Overheidsmail.
Overheidsmail heeft voor Heerlen deze open standaarden enkele jaren geleden geïmplementeerd en heeft recent in opdracht van VNG/KING een pilot uitgevoerd met zo’n 40 gemeenten, waaronder ’s-Hertogenbosch en Woerden, met als doel het onderzoeken van de impact als alle gemeenten DMARC, DKIM en SPF moeten implementeren.
Dmarcian monitort op dit moment voor meer dan 600.000 domeinen voor haar klanten en werkt voor onder andere de gemeenten Den Haag, Heerlen, Haarlem, Maastricht en Voerendaal. Naast gemeenten zijn er nog andere organisaties die zich bewust zijn van de veiligheid van e-mail. Zo werkt dmarcian ook voor onder andere Rabobank, ING, bol.com, Rijksoverheid, Spotify en Airbnb.
Overheidsmail stelt gemeenten in staat om e-mail veiliger te maken op een betaalbare manier. Met Overheidsmail en DMARC zorgt een gemeente dat niemand anders namens die gemeente e-mail kan versturen.

Contactpersoon:

Martijn Groeneweg

martijn@dmarcian.com

+31 651284506