Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitalisering moet leiden tot betere dienstverlening voor burger

21/06/2016

"Digitalisering is niet een middel op zich maar een middel tot betere dienstverlening van de overheid naar de burger", benadrukte minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens de conferentie over digitale en open overheid.

Veel voordelen

Andrus Ansip de vice-president van de Europese Commissie adviseerde sterk om de adviezen die gegeven worden om verder te digitaliseren in organisaties en privé op te volgen. Digitalisering zorgt voor geldbesparing, meer democratie, meer openheid en is beter voor het milieu.

Estland is voorloper

Volgens William D. Eggers van Deloitte Services is moed het belangrijkste dat nodig is bij een digitale overheid. Moed is nodig om nieuwe digitale toepassingen uit te proberen, het is nodig om een nieuw soort werknemer aan te nemen, het is nodig om op een nieuwe manier projectmatig te werken, het is nodig bij het nemen van risico’s. Ook onderstreepte Eggers het belang van de manier van Agile werken. Om niet kant en klaar een nieuw product op de markt te zetten, maar een versie op te leveren waar de omgeving direct bij betrokken wordt om zaken te verbeteren. Interessant is dat hij vertelde dat Estland nummer 1 is in de wereld wat betreft digitalisering. En dat komt door de voortrekkersrol die hun president Toomas Hendrik Ilva daarin neemt.

Digitale en open overheid

Onder leiding van prins Constantijn van Oranje-Nassau spreken Europese besluitvormers, beleidsmakers op het gebied van digitalisering van de overheid uit de EU-lidstaten, EU-instellingen en wetenschap met elkaar over kansen en mogelijke oplossingen. Het EU-actieplan voor e-overheid wil de ontwikkeling op dat gebied versnellen. Het draagt bij aan het betrouwbaar en eenvoudig uitwisselen van digitale gegevens tussen inwoners, bedrijven en overheden met borging van de privacy van de burger. De huidige stand van zaken is dat er in het ene land al veel digitaal te regelen is, terwijl in het andere land de digitale e-overheid nog aan het begin staat.

EU-actieplan voor de e-overheid

Drie thema’s werden in groepssessies besproken: de nieuwe relatie tussen burger en overheid, beter gebruik van gegevens en het vertrouwen in de digitale overheid. Uit de twee dagen van de conferentie zijn conclusies en vervolgstappen vastgelegd. Tijdens het volgende voorzitterschap, in de tweede helft van dit jaar door Slowakije, zullen lidstaten via raadsconclusies hun reactie geven op het EU-actieplan voor de e-overheid.