Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Steekproef: gemeenten hebben problemen met archief door opslag op floppy's

21/06/2016

Gemeenten hebben volgens de uitslag van een steekproef problemen met hun archief, omdat in het verleden data is opgeslagen op onder meer cd-roms, floppy's en tapes. Daardoor is informatie niet te doorzoeken of zelfs helemaal verdwenen.

De helft van de gemeenten uit de steekproef ondervindt problemen met het archief door manieren van opslag die in het verleden zijn gebruikt, schrijft Binnenlands Bestuur. Onder de ondervraagde gemeenten vallen onder meer steden als Rotterdam, Breda, Eindhoven en Utrecht. Er zijn in totaal 390 gemeenten, waardoor de steekproef een behoorlijke foutmarge heeft en de groep ondervraagde gemeenten niet representatief is voor alle gemeenten.

De problemen zitten in hardware en software. Zo zeggen gemeenten dat sommige informatie opgeslagen staat op cd-roms, floppy's van 3,5" en 5,25" en taperecorders. Die tapes zijn bovendien volgens twee ondervraagde gemeenten gevoelig gebleken voor bitrot, waardoor informatie niet langer toegankelijk is. Tien andere gemeenten in de steekproef wisten niet of ze te maken hebben met bitrot. Daarnaast vereist het uitlezen van sommige informatie oudere versies van software, waaronder oude Windows-versies en programmatuur.

Door de opslag op oude hardware is informatie niet doorzoekbaar, zeggen gemeenten. Daardoor is informatie die soms wordt opgevraagd niet te vinden. Bovendien is het in enkele gevallen niet mogelijk de informatie over te zetten op nieuwere manieren van opslag, waardoor de data op termijn verloren zal gaan. De Archiefwet schrijft voor dat overheden informatie die niet vernietigd hoeft te worden, blijvend bewaren in een archiefbewaarplaats