Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Tegenwind, VNG/KING publiceert een thriller over de Digitale Agenda 2020

21/06/2016

Gemeenten hebben veel op hun bord. Ze krijgen er steeds meer taken bij, bijvoorbeeld in het sociaal domein en voor de Omgevingswet, en ze zijn druk bezig om hun informatievoorziening en dienstverlening af te stemmen op de eisen van deze tijd. In 2015 besloten alle gemeenten om dit meer samen te gaan doen: samen ontwikkelen en innoveren. Dat leidde tot de Digitale Agenda 2020: een ambitie, werkwijze, beweging en set van projecten.

De drie ambities van de Digitale Agenda 2020 zijn open en transparant in de participatiesamenleving, werken als één efficiënte overheid en massaal digitaal – maatwerk lokaal. Deze worden vertaald in talloze initiatieven door en voor gemeenten. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wat heeft een gemeente aan al deze initiatieven en ondersteuning vanuit VNG/KING? Dat wordt duidelijk in de thriller Tegenwind.

Tegenwind speelt zich af in de gemeente Turfbrug. Deze gemeente verkeert in zwaar weer: inwoners roeren zich, de tekorten lopen op en men moet echt werk gaan maken van een integrale aanpak in het sociaal domein. Ook de gemeentelijke dienstverlening vraagt om groot onderhoud. Tot overmaat van ramp zit de gemeente met een groot terrein in haar maag, een voormalige boerderij waar een ‘outlet mall’ had moeten komen en waar de ontwikkelaar zich op het laatste moment terugtrok. De al ingeboekte winsten op de exploitatie zijn verdampt en het terrein verloedert zienderogen. Turfbrug moet alle zeilen bijzetten om de steven te wenden. Zo niet, dan dreigt een gedwongen herindeling met de naburige gemeente.

Deze thriller neemt de lezer mee in de wereld van gemeentelijke uitdagingen en oplossingen. Het is een spannend verhaal dat voor veel gemeenten heel herkenbaar zal zijn.

Voor een exemplaar van deze thriller klik hier