Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Beveiliging persoonsgegevens Suwinet nu wél goed

23/08/2016

De elf (van de dertien) gemeenten die eerder dit jaar de beveiliging van persoonsgegevens van burgers in Suwinet nog niet op orde hadden, voldoen nu wel aan de eisen.

Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vrijdag na onderzoek. Het gaat om Baarle-Nassau, Brielle, Brummen, Enschede, Heerenveen, Midden-Drenthe, Moerdijk, Nunspeet, Werkendam, Woudenberg en Zutphen. De beveiliging bij Delft en Eindhoven voldeed in januari al aan de eisen.

Misbruik
Zo hebben ze een door het management goedgekeurd beveiligingsplan voor Suwinet, zijn de toegangsrechten goed geregeld in een formele procedure en wordt het gebruik van Suwinet gecontroleerd. Deze maatregelen verkleinen het risico dat persoonsgegevens van burgers in verkeerde handen komen.

In veel gemeenten was het eerder niet duidelijk wie Suwinet mocht doorzoeken. Dat heeft geleid tot misbruik, waarbij gemeenteambtenaren gegevens van BN'ers opzochten of de verblijfplaats van een (ex)partner in een blijf-van-mijn-lijf huis achterhaalden.