Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Bijna helft gemeenten reeds datalek gemeld

04/10/2016

Sinds de invoering van de Wet meldplicht datalekken begin dit jaar hebben 172 gemeenten een datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Van de 390 gemeenten hebben inmiddels 172 gemeenten (44 procent) zich bij de AP gemeld. Sommige gemeenten meldden meerdere lekken, waardoor het totale aantal gemeentelijke datalekken boven de driehonderd ligt, aldus Nu.nl.

Wie of wat

Over de aard van de datalekken, of om welke gemeenten het precies gaat, wil de toezichthouder niets zeggen. Het zou kunnen gaan om een verloren usb-stick of telefoon, maar ook een gekraakte database.

Volgens de AP kan het aantal datalekken bij overheidsinstanties in werkelijkheid nog hoger liggen. "We kijken ook heel goed naar de niet-melders."

Ondersteuning

"Dit laat zien dat de gemeenten de zaken op orde moeten brengen", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij legt de fout voor een deel bij het takenpakket van de gemeenten, dat sinds dit jaar is vergroot. "De beveiliging van gegevens is een verantwoordelijkheid van de regering. Den Haag moet veel meer ondersteuning gaan bieden."