Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

EU gaat wifi-apparatuur voor gemeenten betalen

04/10/2016

De Europese Commissie (EC) gaat gemeenten geld geven voor wifi-apparatuur om burgers in publieke ruimtes gratis wifi aan te bieden. De wifi is onder meer bedoeld voor gemeentehuizen, ziekenhuizen, parken en pleinen. Voor het plan wordt 120 miljoen uitgetrokken, waarvan naar verwachting minimaal zesduizend gemeenten gebruik gaan maken.

Miljoenen wifi-verbindingen

Voorzitter van de Europese Commissie (EC) Jean-Claude Juncker kondigde dat woensdag 14 september  in zijn ‘State of the Union-toespraak’ aan. De financiële boost maakt het voor gemeenten mogelijk om gratis wifi te realiseren op duizenden plaatsen. Uiteindelijk moet het plan per dag zo’n veertig tot vijftig miljoen wifi-verbindingen mogelijk maken.

Aanvragen bij de EU

Iedere gemeente kan bij de EU een voucher aanvragen om in aanmerking te komen voor subsidie, zo valt te lezen op de website van de Commissie. De voorwaarde is dat de vaste lasten van de wifi-exploitant gedekt worden door gemeenten zelf. De EU kent geld toe om ‘state of the art-apparatuur’ voor de wifi te bekostigen. Het budget van 120 miljoen hiervoor is toegekend tot 2019 en zal vermoedelijk snel beschikbaar komen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog wel hun goedkeuring geven.

Nederlandse gemeenten worstelen met wifi

In Nederland wordt in veel gemeentehuizen en binnensteden al gratis wifi aangeboden door gemeenten. Dit verloopt niet altijd even soepel. Onlangs werd een bedrijf dat wifi-technologie levert aan gemeenten op de vingers getikt omdat deze volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet aan de (privacy)eisen voldoet.

5G Actieplan

De EC presenteerde woensdag ook een 5G Actieplan, die een gezamenlijke Europese kalender behelst voor de realisatie van supersnel 5G internet in 2020. Er wordt daarbij samengewerkt met alle lidstaten en stakeholders uit de industrie. De EU wil grootschalige pilots organiseren, gelijkwaardige 5G-standaarden aanmoedigen en ervoor zorgen dat de adoptie van 5G in alle lidstaten goed verloopt.

Bron: Binnenlands Bestuur Digitaal