Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Govroam eind 2017 beschikbaar in alle Nederlandse gemeenten

18/10/2016

VNG/KING en Stichting govroam hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om eind 2017 in alle Nederlandse gemeenten govroam beschikbaar te krijgen.

Via govroam kunnen gemeentemedewerkers direct op wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties werken, bijvoorbeeld als zij daar te gast zijn. Zonder extra inlogprocedure. Dit vergemakkelijkt regionale en landelijke samenwerking en vergroot de veiligheid van netwerken.  

Govroam

Govroam maakt het mogelijk om wifi-netwerken van de overheid veilig te delen. Dit wordt gedaan via een set van afspraken die voor alle deelnemende organisaties gelijk zijn, met gelijke zeggenschap. Deze confederatieve opzet is overgenomen van eduroam uit het onderwijs, een van initiatief van SURFnet. SURFnet draagt bij aan de opzet van govroam.

Het netwerk van deelnemende overheidsorganisaties groeit snel. Zeer recent besloten de gemeenten Groningen, Fryske Marren en Sudwest Fryslan om aan te sluiten en er volgen er meer.

De samenwerkingsovereenkomst maakt onderdeel uit van een programma van gemeenten om samen, slimmer en efficiënter te digitaliseren, de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). De GGI, onderdeel van de Digitale Agenda 2020, is gericht op het collectief en grootschalig realiseren van gemeentelijke ICT voorzieningen.

Met de deelname aan govroam zetten de Nederlandse gemeenten een volgende stap in veilig digitaal werken. Govroam stelt hen in staat om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden om lokale wifi-netwerken te beveiligen.

Govroam wordt ook gebruikt door andere overheidsorganisaties, zoals het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van OC&W, Rijkswaterstaat, Provincie en de Belastingdienst.

Nadere informatie op de site van KING: https://www.kinggemeenten.nl/secties/govroam en op de website van de Stichting govroam: https://www.govroam.nl/