Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

ICTU neemt blockchain voor de overheid onder de loep

18/10/2016

ICTU heeft op 23 september 2016 een whitepaper gepubliceerd waarmee het blockchain voor de overheid verkent. Blockchain is een technologie die de authenticiteit en integriteit van financiële transacties waarborgt. Denk aan het veilig uitwisselen van gegevens en documenten, wetten en regels, aktes, vergunningen en contracten.

In het whitepaper zet ICTU uiteen wat blockchain inhoudt en welke kansen en mogelijkheden het biedt in het doorontwikkelen van de dienstverlening van de Nederlandse overheid.

Een gedistribueerd autonoom grootboeksysteem

Dat is hoe het mechanisme blockchain wordt omschreven. Een specifieke databasetechnologie. Een netwerk van computers dat er voor zorgt dat er niet met informatie gerommeld kan worden. Het werkt als volgt (ICTU, whitepaper Blockchain, september 2016):

  • transacties worden geautomatiseerd in een log geregistreerd;
  • dit log kan na deze registratie niet meer worden aangepast;
  • de registratie gebeurt niet in een centraal systeem, maar verspreid over vele computers van verschillende eigenaren en/of beheerders

Fundamenteel anders kijken naar overheidsvraagstukken

Blockchain is mogelijk het antwoord op een aantal complexe overheidsvraagstukken. Bijvoorbeeld die rond eigenaarschap van data en privacy. Het is hiermee niet alleen een nieuwe technologie, maar een inspiratie voor een andere manier van organiseren en denken.

Meer informatie