Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Datalek Almelo is loos alarm

15/11/2016

Het datalek in Almelo bestaat niet. De politie heeft vastgesteld dat er vermoedelijk geen twintig gigabyte aan persoonsgegevens van 282 burgers uit Almelo, Wierden, Tubbergen, Dinkelland en Twenterand op straat terecht is gekomen.

De firewall heeft het weglekken van data tegengehouden. De politie ontdekte geen strafbare feiten. Betrokkenen worden persoonlijk door de gemeente Almelo geïnformeerd. Almelo maakte eerder na eigen onderzoek wel melding van een lek. ,,Het systeem heeft daarmee gedaan wat het geacht wordt te doen. Er heeft niemand ingebroken in de systemen in Almelo’’, zegt Robert Weedage, operationeel specialist digitale opsporing Politie Nederland, afdeling Oost.

Vergissing?

Heeft Almelo zich vergist? Die vraag ligt na eerdere mededelingen van de gemeente voor de hand. Zo kwam het gemeentebestuur op 22 september met een alarmerende brief, waarin de raad met grote stelligheid werd gemeld dat persoonsgegevens van 282 klanten van het Werkplein in Almelo vanaf mei waren gelekt. Vermoedelijke oorzaak volgens de gemeente: malware, al werd die kwaadaardige software en ook de wijze van mogelijke besmetting niet gevonden. De zaak werd niettemin door Almelo gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waarna ook aangifte van computerinbraak volgde.

Weedage noemt het ‘logisch’ dat in september een datalek werd vermoed door Almelo. ,,De firewall heeft twintig gigabyte aan data ontvangen die bestemd waren voor een server die als niet betrouwbaar zou kunnen worden aangemerkt. De firewall heeft de data tegengehouden.’’ Loos alarm dus.

,,Maar’’, zegt burgemeester Arjen Gerritsen, ,,Almelo moest wel aan de bel trekken omdat het leek dat data zouden weglekken. We zijn verplicht dat te melden. Daarnaast is het niet meer dan fatsoenlijk mensen die het aangaat op de hoogte te brengen. Ook onze mensen hebben vastgesteld dat de firewall heeft gefunctioneerd.’’