Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Informatieveiligheid staat of valt met bewustzijn en bewustwording

29/11/2016

Het Waterschap Hunze en AA’s doet veel op het gebied van informatieveiligheid en privacy. En dat werpt zijn vruchten af.

Het bewustzijn en de bewustwording onder medewerkers groeit. Goed nieuws, vindt Janet Hidding, bestuurskundige en functionaris gegevensbescherming.

Cursussen, cartoons en mystery guests

“We zetten hoog in op communicatie, want het implementeren van informatieveiligheid en de borging van privacy staat of valt naar ons idee met bewustzijn en bewustwording,” aldus Hidding. Behalve dat medewerkers van het waterschap interne cursussen volgen, zet het Waterschap het intranet in om kennis over te brengen. Ook heeft een cartoonist strips over informatieveiligheid gemaakt. Ruben Schutte, adviseur informatiebeveiliging en privacy: “We doen er van alles aan om onze mensen bewust te maken van mogelijke risico’s. We willen ook weten of deze aanpak effect heeft. Daarom huren we mystery guests in. Deze testen of mensen bijvoorbeeld in spammail trappen. We merken dat medewerkers bewuster worden. Er wordt gediscussieerd over de vraag of bepaalde gegevens gedeeld mogen en kunnen worden. Dat is een goed teken!”

Digitaal én fysiek veilig

Het Waterschap Hunze en AA’s is niet alleen bezig met digitale veiligheid, maar ook met fysieke veiligheid. Zo moeten bezoekers zich melden bij de receptie, zijn de systemen privacyproof gemaakt en is het sleutelbeheer van de werkplaatsen en zuiveringen onder de loep genomen. Harm Küpers, secretaris-directeur: “We moeten blijven kijken naar de combinatie van digitale en fysieke veiligheid. We kunnen de zuiveringsinstallaties ICT-technisch goed beveiligen, maar zodra er iemand op locatie over het hek klimt en een stoel door het raam gooit, hebben we ook een probleem. Awareness is daarbij echt vreselijk belangrijk. We willen dat onze mensen met intrinsieke motivatie het belang van informatieveiligheid en privacy inzien. Zo creëren we een solide basis voor de toekomst!”

Meer informatie

Lees het hele interview met Janet Hidding, Ruben Schutte en Harm Küpers op ibestuur.nl.