Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kabinetsinvestering in digitale samenleving noodzakelijk’

29/11/2016

Het nieuwe kabinet moet zo’n zeshonderd miljoen euro per jaar inzetten om de digitale samenleving op tenminste vijf punten op een nieuw plan te trekken, melden 27 organisaties en bedrijven in een manifest. Digi-commissaris Bas Eenhoorn en Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren spreken hier hun steun voor uit.

Een brede coalitie van 27 bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen zet in op investering in de digitale samenleving in een gezamenlijk manifest. Deze is onlangs ondertekend op het jaarcongres van de ECP, een onafhankelijk platform voor de InformatieSamenleving, meldt Computable.

Gerichte acties

‘Digitalisering en robotisering bieden grote kansen’, schrijven de 27 ondertekenaars. ‘Om deze veranderkracht optimaal te benutten en de bedreigingen, voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of cybercrime, het hoofd te bieden, zijn minimaal vijf gerichte acties nodig vanuit een nieuw kabinet.’

In het manifest pleiten de organisaties voor extra investeringen in opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe kennis, het inzetten van digitaliseren voor het bereiken van een hoger welzijn, het op orde brengen van de digitale veiligheid en een inclusieve arbeidsmarkt met extra middelen om innovatieve sectoren en bedrijven een extra versnelling te geven. Ook willen zij een ministerieel topteam digitalisering dat de leiding neemt in deze ontwikkelingen.

Digi-commissaris

Diverse partijen spreken hun steun uit voor het manifest, zoals ICT-boegbeeld René Penning de Vries, digi-commissaris Bas Eenhoorn en de Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren. ‘Het is belangrijk dat Nederland voorop blijft lopen bij het gebruik van nieuwe technologie. Daarvoor zijn acties, investeringen en spelregels nodig die ervoor zorgen dat innovatie de ruimte krijgt’, zegt Ollongren.

Het ECP is een onafhankelijk platform dat het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengt om zo het ict-gebruik te stimuleren, waarbij 120 zowel grote als kleinere bedrijven en organisaties zijn aangesloten.

Bron: Gemeente.nu