Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

CBS en Heerlen starten tweede Urban Data Center

13/12/2016

                                 

In navolging van Eindhoven start CBS nu een tweede Urban Data Center met gemeente Heerlen. Hierin gaan zij gezamenlijk data verzamelen, combineren en verwerken. Gemeente Heerlen kan deze informatie gebruiken om nieuw beleid te maken.

De data is bijvoorbeeld de basis voor beleid voor de veiligheidsbeleving van inwoners, voor de leegstand van kantoren, voor mensen met minimuminkomens en voor zzp’ers. Ook gaat het CBS Urban Data Center/Heerlen regionale gevolgen van landelijke ontwikkelingen in kaart brengen.

Kansrijke projecten

Martin de Beer, wethouder Economie van Heerlen: ‘Heerlen wil zich ontwikkelen als een stad die vernieuwt en experimenteert op het gebied van smart services. Het CBS is daarvoor de ideale partner. Het kunnen beschikken over en koppelen van elkaars data levert nieuwe inzichten op voor de regionale economie. Door deze te delen met ondernemers, bedrijven en investeerders ontstaat een gunstig klimaat voor kansrijke projecten, start-ups, spin-offs en nieuwe bedrijvigheid.’

Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van CBS: ‘Steeds meer overheidstaken decentraliseren en alleen op basis van cijfers kunnen lokale besturen gefundeerde beslissingen nemen. Door onze kennis en expertise over het verzamelen en verwerken van data beschikbaar te stellen, faciliteren we gemeenten en kunnen we onze cijfers verder detailleren. Zo verbeteren we onze dienstverlening.’

Navolging

Het CBS UDC/Heerlen is het tweede UDC van Nederland. Eind september openden CBS en gemeente Eindhoven het eerste. Ook bij andere gemeenten krijgt het initiatief navolging, onder andere bij de gemeenten Groningen en Zwolle.