Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Eerste gemeentelijke informatiecommissaris

13/12/2016

Donovan Karamat Ali is de eerste gemeentelijke informatiecommissaris in Nederland.

Sinds vier maanden analyseert hij de informatieverzoeken van burgers en bedrijven (WOB-verzoeken) van de gemeente Utrecht. Daarnaast is het de taak van Karamat Ali de openheid van informatie bij alle gemeentelijke afdelingen en diensten te vergroten. Hij vertelt in Binnenlands Bestuur over zijn eerste maanden

Netwerker en verbinder

Karamat Ali: "Ik ben voornamelijk bezig als netwerker en verbinder tussen gemeentelijke afdelingen. Ik analyseer informatieverzoeken bij diverse afdelingen binnen de gemeente en bekijk wat er beter kan". Karamat Ali richt zich op vragen die binnenkomen via de website, klantcontactcentrum, apps en sociale media. En hanteert hierbij een niet-juridische benadering. "Bij WOB-verzoeken streven we ernaar om een zo kort mogelijke afhandelingstermijn te realiseren. Hierbij maak ik gebruik van mijn grote netwerk binnen de gemeente. Dat helpt enorm om snel de juiste informatie beschikbaar te stellen".

Belangrijke rol voor data

Karamat Ali vervult binnen de gemeente Utrecht ook de rol van open data coördinator. "Data is de grondstof voor het verbeteren van de gemeente. Met data kun je bijvoorbeeld veel informatie inzichtelijk maken en naar buiten brengen. Denk aan visualisaties, maar ook aan het publiceren van data op je website. Hierdoor kan er bij bewoners minder behoefte ontstaan om WOB-verzoeken in te dienen. Met data kun je de stad ook verbeteren, door toepassingen te maken van voorspellingen van inbraak, parkeergelegenheid, noem maar op".

Lees het artikel op de website van Binnenlands Bestuur