Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

'Open overheid duur'

17/01/2017

De wet die moet zorgen voor een opener en transparantere overheid is niet uitvoerbaar en leidt tot vele honderden miljoenen euro's aan extra kosten. Dat is de conclusie in een rapport van de Algemene Bestuursdienst over het wetsvoorstel, waar de Tweede Kamer al mee heeft ingestemd. De Eerste Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Grote investeringen

Volgens de onderzoekers van de Algemene Bestuursdienst, topambtenaren binnen de Rijksoverheid, zijn grote investeringen in ICT nodig, tot waarschijnlijk ruim boven de miljard euro. Ook met het trainen en opleiden van mensen die de wet moeten uitvoeren zijn honderden miljoenen euro's gemoeid

Wob

De Wet open overheid, een voorstel van GroenLinks en D66, vervangt de oude Wet openbaarheid bestuur (Wob). Die is vooral bekend doordat journalisten hier vaak gebruik van maken om niet-openbare documenten te bemachtigen. In de nieuwe wet moet het verplicht worden om informatie actief en volledig openbaar te maken en moeten overheidsorganen een openbaar register bijhouden van gegevens die de overheid in huis heeft. (ANP)

Bron: Binnenlandsbestuur Digitaal