Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

BEL-gemeenten koppelen computers los van internet

11/04/2017

De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn eind maart 2017 doelwit geworden van een grote cyberaanval. Uit voorzorg hebben we alle systemen uit de lucht gehaald. De gemeenten onderzoeken op de effecten van de virusaanval.

“Dat betekent dat de ambtenaren nauwelijks nog kunnen werken en dat inwoners alleen nog maar voor aangifte van geboorte of overlijden naar het gemeentehuis kunnen komen. Die aangiftes worden handmatig genoteerd en later verwerkt”, zegt wethouder Rood van Eemens tegen RTV Utrecht.

Inwoners kunnen geen moment geen afspraak maken of online zaken met ons regelen. Telefonisch en via social media zijn de gemeente wel bereikbaar.

Volgens de wethouder is niet duidelijk hoe lang de werkzaamheden stilliggen, maar het lijkt wel enige dagen te kunnen gaan duren. "Mocht er sprake zijn van het lekken van vertrouwelijke informatie, dan laat de gemeente dit direct weten."

Wie er achter de cyberaanval zit is nog niet duidelijk. De BEL-combinatie gaat aangifte doen tegen de cybercriminelen.