Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gemeenten protesteren massaal tegen tariefstijging software

11/04/2017

152 gemeenten hebben softwareleverancier Vicrea laten weten dat een door het bedrijf aangekondigde prijsverhoging niet acceptabel is.

Dit zei Kees Groeneveld van KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) tijdens zijn toespraak op een leveranciersbijeenkomst op 31 maart jl. van het instituut, meldt Computable. Vicrea kondigde vorig jaar een prijsverhoging aan die voor sommige gemeenten kan oplopen tot 1150 procent.

Volgens gemeenten is dit een buitensporige verhoging voor een product waar feitelijk niet heel veel aan verandert. Vicrea en andere leveranciers die forse verhogingen hebben aangekondigd leggen uit dat die redelijk zijn omdat de leveranciers heel veel geld moeten investeren om de producten te vernieuwen en up to date te houden. Gemeenten zouden te lang met oude versies werken.

Het zijn slechts een paar leveranciers die hun hand overspelen. Groeneveld in een eerdere reactie op een artikel op iBestuur: “Het merendeel gedraagt zich als een goed opdrachtnemer en heeft het belang van haar klanten op het oog. Een klein aantal, die bijvoorbeeld overgenomen zijn door een buitenlandse investeerder, gaan meteen hun prijzen verhogen, waarbij aandeelhouderswaarde voorop staat.” VNG en KING steunen de gemeenten die nieuwe onderhandelingen willen voeren met Vicrea, maar benadrukken dat ze geen partij of contractpartner zijn.

Groeneveld: “Het succes van leveranciersmanagement staat of valt niet alleen met het maken van afspraken en het opvolgen van afspraken aan de aanbodkant, maar nadrukkelijk ook met het beter op orde krijgen van ICT opdrachtgeverschap aan de vraagkant (Gemeenten). Gelukkig zien we daar steeds meer een toename van professionalisering. We zijn er nog niet, maar we maken wel steeds meer meters!”

Bron: Gemeente.nu