Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

KING-directeur Larissa Zegveld: ‘Een nieuwe aanpak op een solide basis’

11/04/2017

De overheid verandert traag en dreigt daarmee de aansluiting op de samenleving te verliezen. Een nieuwe aanpak is nodig, schrijft Larissa Zegveld, directeur KING, in haar nieuwe blog op iBestuur.

Ze refereert in haar blog aan het boek van Rob Meijer, ‘Terug naar de Toekomst’, over de geschiedenis van het informatie- en automatiseringsbeleid van de Nederlandse overheid tussen 1985 en 2015. ‘Ik herken heel veel van zijn conclusies. Twee grote lijnen springen er wat mij betreft uit: de overheid heeft moeite om snel op technologische ontwikkelingen aan te sluiten èn lijkt niet in staat om eenmaal begonnen ontwikkelingen goed af te ronden’, schrijft ze.

Volgens Zegveld ontstaat er een overbodige bestuurlijke drukte over de verschillende onderdelen van de GDI, zoals de Berichtenbox. ‘Wijs één verantwoordelijke partij aan die ervoor gaat zorgen dat een basisvoorziening, zoals de Berichtenbox, wordt voltooid. Dan hoeft de rest zich er niet meer mee te bemoeien. Doe dat met alle onderdelen van de GDI en zorg ervoor dat de basis daarmee op orde komt’.

‘Deze tijd vraagt om een andere manier van werken, die de overheid in staat stelt om veel sneller op veranderende eisen in de samenleving in te spelen, op alle domeinen en taken: van dienstverlening tot handhaving. Ik zie dat wel gebeuren, want we zullen wel moeten. Anders verliezen we als overheid echt de aansluiting bij de samenleving. Hopelijk gaan de ontwikkelingen in de komende dertig jaar een stuk sneller dan in de dertig jaren die Rob Meijer voor zijn boek bestudeerde’, aldus Zegveld.

 http://ibestuur.nl/weblog/een-nieuwe-aanpak-op-een-solide-basis