Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gemeentelijke softwarecoöperatie verder zonder Woerden

09/05/2017

De gemeentelijke softwarecoöperatie van Eindhoven, Boxtel en Woerden is verdergegaan zonder Woerden. Met Sint Michielsgestel is er een nieuwe gemeentelijke partner bijgekomen. De coöperatie gaat nu door het leven als ‘Beware’. ICT-bedrijf Gemboxx hoopt zich opnieuw bij de coöperatie te voegen heeft zich nu aangemeld voor de aanbestedingsprocedure.  Ook Woerden sluit zich mogelijk nog opnieuw aan.

Opgestapte wethouder in Woerden

Gemeente Woerden beëindigde onlangs deelname aan de softwarecoöperatie. Dat gebeurde nadat wethouder van Woerden Bob Duindam opstapte. Hij trad terug vanwege een vertrouwensbreuk met de fractie van zijn partij D66. Duindam werd vanwege eerdere betrokkenheid bij het bedrijf Gemboxx door een anonieme bron op internet beticht van belangenverstrengeling. Er werd onderzoek uitgevoerd door Bureau Berenschot, dat bevestigde dat hij niet juist heeft gehandeld. Woerden stopte de deelname aan de coöperatie. Gemboxx stapte uit het Memorandum of Understanding dat de partijen eerder nog hadden getekend. De fusie van Gemboxx, Woerden, Boxtel en Eindhoven ging zodoende niet door. Eindhoven en Boxtel zijn desondanks verder gegaan onder de naam ‘Beware. Sint Michielsgestel sloot zich daar ook bij aan. Per januari 2017 is de software-coöperatie zodoende alsnog opgericht. Gemeente Woerden haakte af, maar laat in een reactie weten dat het mogelijk  alsnog deel gaat nemen in de coöperatie. Een besluit hierover wordt aankomende zomer genomen.

Gemboxx waagt nieuwe poging

Beware wil de ontwikkeling en exploitatie van gemeente-applicaties in eigen hand houden. Met een marktconsultatie gaat het geïnteresseerde partijen nader informeren over de achtergrond en doelstelling van de aanbesteding. Ook Gemboxx heeft zich -ondanks de eerdere ongenigheid met gemeente Woerden- als geïnteresseerde gemeld, vertelt directeur Swier Jan Miedema aan Binnenlands Bestuur. Volgens hem heeft Gemboxx aan de basis gestaan van de plannen voor een gemeentelijke coöperatie en is de door Gemboxx ontwikkelde technologie voor de gemeentelijke coöperatie van goede kwaliteit.

Vermoedelijk wordt binnen enkele weken duidelijk met wie Beware in zee gaat. De Europese aanbesteding gaat kort na de marktconsultatie van start. Informatie over de marktconsult is hier te vinden.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal