Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

VNG geeft ambtenaren tips tegen ransomware

20/06/2017

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft ambtenaren diverse tips om problemen met ransomware te voorkomen.

Voorzorg

Enkele gemeenten waaronder Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard legden een aantal weken geleden hun e-mailverkeer uit voorzorg stil. Ze willen voorkomen dat ze worden getroffen door de ransomware-aanval die vrijdag begon, en zijn bang dat ze het digitale virus onbedoeld helpen verder te verspreiden. De gemeenten legden het e-mailverkeer stil op eigen initiatief. De VNG heeft daartoe geen centrale oproep gedaan aan de gemeenten in Nederland.

Updates

'Zorg dat het systeem op orde is, zorg voor goede backups en zorg dat je steeds de laatste versie van een computerbesturingssysteem hebt', vat een woordvoerder van de Informatie Beveiligings Dienst (IBD) de te nemen maatregelen maandag samen. 'Voor dit specifieke virus helpt dat niet voldoende. Het belangrijkste wat gemeenten nu op orde moeten hebben zijn de updates van Windows.'

Foute linkjes

Meer algemeen geeft de IBD van de VNG aan ambtenaren tips om bijvoorbeeld privémail te blokkeren op het werk, macro's in documenten uit schakelen en inkomende e-mails te filteren en te scannen op uitvoerbare bestanden. De zegsman voegt daar subtiel aan toe: 'Klik nooit op verdachte of foute linkjes in mails.' (ANP)

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal