Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Groningen experimenteert met 5G-netwerk

22/08/2017

Het 5G Lab '5Groningen' is onder grote belangstelling geopend. Het gaat om een testruimte binnen het Zernike-complex waar ondernemers met studenten, docenten en onderzoekers pilots uitvoeren met toepassingen van het razendsnelle datanetwerk 5G. Het netwerk is bijna honderd keer sneller dan 4G.

Innovatiewerkplaats

De eerste 5G-netwerken in Nederland worden vooralsnog pas in 2020 verwacht, tot die tijd is Groningen de proeftuin voor de rest van het land. Het Lab is een initiatief van Economic Board Groningen en het eerste onderdeel van de Digital Society Hub, een ‘innovatiewerkplaats’, die er komt in Noord-Groningen. In het 5G Lab worden toepassingen op het gebied van zorg, energie, verkeer en logistiek, landbouw en leefomgeving getest.

Livestreams en snel veel data delen

 Een voorbeeld van een toepassing is het meten van gewassen op het land met behulp van sensoren. De gegevens van de apparatuur wordt dankzij het snelle 5G doorgestuurd voor analyse. Normaal duurt dit lang, vanwege de grote hoeveelheid data. De snellere verbinding maken livestreams ook betrouwbaarder en beter, waardoor artsen bijvoorbeeld mee kunnen kijken in de ambulance en op afstand een diagnose kunnen stellen.

Brainstormsessies

Binnen de thema’s zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving worden er pilots gehouden. ‘Wat we precies testen, wordt bepaald door multidisciplinaire teams die bestaan uit deelnemers uit de verschillende sectoren plus technische deskundigen en onderzoekers uit het 5Groningen programma’, schrijven de initiatiefnemers erover op de officiële website. De teams gaan aan de slag met brainstormsessies en workshops. Ieder team is multidisciplinair en bestaat uit maximaal negen personen, waaronder ondernemers, 5G-experts en liefhebbers van techniek.

Bron: Binnenlands Bestuur Digitaal, Sjoerd Hartholt