Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nederland centrum van de blockchain-wereld

17/10/2017

Op donderdag 28 september verwelkomde ZKH Prins Constantijn van Oranje-Nassau 250 internationale blockchain experts tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017. Nederland was die dag het centrum van de blockchain-wereld met ondernemers, startups, overheden en universiteiten uit meer dan 20 landen.

De deelnemers werkten in ronde tafels aan toepassingen van de technologie op maatschappelijke vraagstukken als internationale handel, gezondheid, publieke veiligheid, pensioenen, identiteit, energie, humanitaire hulp en de nieuwe overheid. Met de summit luidt Nederland een volgende fase voor de blockchain-technologie in. De organisatie van de summit is in handen van initiatiefnemer DutchChain, StartupDelta, het ministerie van Economische Zaken en de Dutch Blockchain Coalition.

Het besturingssysteem van de 21e eeuw

Vanuit de Ridderzaal in Den Haag hebben meer dan 250 internationale gasten, geïnteresseerden en professionals kennis opgedaan en gedeeld, maar vooral samengewerkt aan een nieuwe besturingssysteem, waarin vertrouwen en transparantie een grote rol spelen. Rutger van Zuidam, initiatiefnemer van de summit en oprichter van DutchChain hierover: ‘Overkoepelend thema is het opnieuw uitvinden van vertrouwen. Want samenwerken en elkaar daarin vertrouwen is uiteindelijk de essentie van blockchain.’

Bloeiend ecosysteem

Nederland is op dit moment een van de koplopers in blockchain-technologie en daarom een vanzelfsprekend gastland voor deze summit. Daarom komen op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken, de Dutch Blockchain Coalition, StartupDelta/StartupFest Europe en DutchChain, de belangrijkste internationale spelers uit bedrijfsleven, overheden, startups en universiteiten bij elkaar om de concrete toepassing van de technologie te onderzoeken en te implementeren.

Het Nederlandse bedrijfsleven en wetenschap investeren fors in de technologie en er is een overheid die digitaal transacties wil uitvoeren. Ook heeft Nederland op het gebied van blockchain al een goed functionerend ecosysteem waarin intensief wordt samengewerkt tussen publieke en private partijen in fieldlabs, de Dutch Blockchain Hackaton en samenwerkingsverbanden als de Dutch Blockchain Coalition.

Impact op iedere Nederlander

De Blockchainsummit is de kick-off van de Dutch Blockchain Hackathon 2018 en onderdeel van StartupFest Europe. In de Ridderzaal worden 26 vraagstukken vanuit bedrijven, overheden en non-profit organisaties met wereldwijde impact ingezet, die tijdens de hackathon van april 2018 uitgewerkt worden tot producten en diensten die onze samenleving radicaal zullen veranderen. Daarnaast zal de Dutch Blockchain Coalition relevante resultaten en conclusies oppakken in de actielijnen van haar actieagenda.

Meer informatie

Meer informatie over het programma is te vinden op https://blockchainsumm.it/.