Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vensters behoort tot de top vier meest innovatieve projecten van Europa

12/12/2017

 

Op woensdag 22 november ontving het team van Vensters het Best Practice-certificaat bij de European Public Sector Award (EPSA) 2017. Vensters was uit 150 inzendingen een van de vier finalisten in de categorie ‘Europees / nationaal’. De EPSA 2017 is een onderscheiding die wordt toegekend aan innovatieve oplossingen voor complexe problemen binnen de publieke sector. Vensters kreeg het certificaat voor haar benchmark- en leerinstrumentarium voor managers in publieke organisaties. “One of the things that particularly impressed the jury about Vensters is the unique and innovative approach to performance management”, aldus jurylid Michael Burnett. “This approach is well in line with current experiences and research on the requirements of successful performance management.”

Waarom Vensters?

De EPSA-jury beoordeelde de genomineerde projecten op basis van een zevental criteria, waaronder de mate van innovatie, duurzaamheid, stakeholderbetrokkenheid en impact. De jury sprak waardering uit voor de Vensters-instrumenten vanwege onder andere deze aspecten:

  • De instrumenten zijn gemaakt voor en door relevante stakeholders.
  • Vensters maakt gebruik van digitale toepassingen waar mogelijk: online inschrijven, online vragenlijsten, online rapportages en een app. Alleen de intake, presentaties en duidingsgesprekken zijn op locatie.
  • Vensters maakt optimaal gebruik van bestaande databronnen. Een groot deel van de vragenlijst voor deelnemers is vooraf ingevuld met openbare gegevens (zoals van het CBS en Waarstaatjegemeente) of met gegevens van dataleveranciers waarmee Vensters afspraken heeft gemaakt (zoals het Gemeentefonds en KING gemeenten).

Peter Teesink, stuurgroepsvoorzitter van Vensters en gemeentesecretaris van Groningen, nam het Best Practice-certificaat in Maastricht in ontvangst. Hij is trots dat Vensters zo ver is gekomen in deze verkiezing: “Dit is een mooie internationale erkenning voor Vensters en ook een compliment aan de organisaties die dit door hun samenwerking mogelijk hebben gemaakt: VNG, ICTU, UvW, FAMO en BZK”.

Over Vensters
Sinds de oprichting van Vensters in 2012 hebben de instrumenten Vensters voor Bedrijfsvoering en Vensters voor Dienstverlening samen inmiddels meer dan honderd deelnemers per jaar. Managers binnen gemeenten, waterschappen en provincies gebruiken de instrumenten om een totaalbeeld te krijgen van hun bedrijfsvoering en dienstverlening. Daarnaast kunnen zij hun gegevens vergelijken met die van andere deelnemers. Het doel: verbeterstappen zetten naar efficiënte en effectieve bedrijfsvoering en dienstverlening.

Meer informatie over Vensters: www.venstersvoorbedrijfsvoering.nl

Het proces
In het eerste kwartaal van dit jaar konden publieke organisaties hun projecten opgeven voor de EPSA 2017. De EPSA-jury ontving 150 projecten uit 30 verschillende landen. 34 projecten, waaronder Vensters, werden voor de shortlist geselecteerd en mogen zich Best Practice noemen. Vensters was een van de vier finalisten in de categorie ‘Europees / nationaal’. Tijdens een slotevent en awardceremonie van 20 tot 22 november in Maastricht werden de winnaars bekend gemaakt. Het project ‘The Co-operation Fund’ was uiteindelijke winnaar in de eerder genoemde categorie.

Over de EPSA

De EPSA is de enige verkiezing binnen de publieke sector op Europees niveau. De verkiezing brengt de beste en meest innovatieve presteerders uit het publieke domein samen en creërt een podium waarop zij een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van de wereld. Sinds haar start in 2007 heeft de EPSA al meer dan duizend publieke projecten ontvangen, beoordeeld en toegankelijk gemaakt.

De EPSA is een initiatief van EIPA, European Institution of Public Administration: al 35 jaar een Europees trainingsinstituut voor leren en ontwikkelen in de publieke sector. Zo’n 14.000 participanten nemen jaarlijks deel aan de activiteiten van EIPA.

 Zie ook:

www.epsa2017.eu

www.eipa.eu