Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Aandacht nodig voor bedreigde digitale informatie

16/01/2018

The Digital Preservation Coalition heeft een lijst gepubliceerd met digitale informatie die verloren dreigt te gaan of zelfs al verloren is gegaan. De organisatie die staat voor digitale duurzaamheid vraagt aandacht voor de kwetsbaarheid van digitale informatie en hoopt dat belanghebbenden zich erover ontfermen.

Digitale bestanden op lange termijn bruikbaar

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD), waaronder het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, wil een organisatorische en technische infrastructuur tot stand brengen die waarborgt dat digitale bestanden ook op lange termijn bruikbaar blijven. Ook voor gemeenten is het realiseren van duurzame digitaal archief een uitdaging. Inmiddels zijn diverse gemeenten bezig met ‘e-depots’, die ervoor zorgen dat digitale informatie duurzaam wordt bewaard.

Prikborddiensten en datadiensten

De meest alarmerende categorie informatie bevat onder meer Videotex datadiensten en prikborddiensten zoals BelNet, Videotex NL, MiniTel en TeleText. ‘Er is acute actie nodig om te zorgen dat de data die nog beschikbaar is, wordt opgenomen in een digitaal archief gericht op langetermijnopslag’, aldus de NCDD. 'Daarnaast gaat ook veel hedendaagse informatie verloren via smartphone apps, Youtubevideo’s, persoonlijke foto’s en fotoarchieven van het MKB. Deze zijn als ‘sterk bedreigd’ geclassificeerd, net zoals de informatie die wordt gedragen op USB-sticks, SD-kaarten, DVD’s, CD’s, BluRay en geheugenkaarten.'

Geen verantwoordelijke partij

De NCDD wijst erop dat er geen partij is die verantwoordelijkheid neemt voor het langetermijnbeheer hiervan en dat beheer technische uitdagingen met zich meebrengt. De lijst met bestanden die verloren dreigen te gaan werd dit najaar samengesteld op basis van nominaties. Een internationaal panel met experts stelde de lijst op.

Zie ook: http://www.ncdd.nl/news/bitlist-maakt-bedreigde-informatie-zichtbaar-fotos-video-apps-usb-sticks/

Bron BinnenlandsBestuur digitaal