Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

IBD Jaaroverzicht 2017

30/01/2018

2017 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin enorme malware-aanvallen als WannaCry, (Non)Petya en BadRabbit wereldwijd enorme economische schade aanrichtten. Gelukkig gingen deze grote aanvallen aan de lokale overheid in Nederland voorbij. Maar incidenten hoeven niet groot te zijn om toch schade aan te richten. Een goed ingericht proces van incidentmanagement is hierbij van groot belang. De IBD speelt hierin bij gemeenten een belangrijke rol. Het netwerk van contactpersonen van de IBD bij alle 388 gemeenten wordt bij dreiging of uitbraak van incidenten razendsnel geactiveerd zodat specifieke tegenmaatregelen kunnen worden genomen. Vijf jaar na de oprichting van de IBD bewijst het netwerk van algemene en vertrouwde contactpersonen (ACIB’s en VCIB’s) dagelijks zijn waarde. Naast gemeenten behoren inmiddels ook intergemeentelijke sociale diensten en belastingsamenwerkingen tot de directe doelgroep van de IBD. Ook zijn de gemeentelijke ICT-leveranciers voor een belangrijk deel aangehaakt. In 2017 is het netwerk van de IBD daarmee verder versterkt.

Het jaar in cijfers

Er zijn in 2017 in totaal 1618 vragen waaronder 236 incidentmeldingen binnengekomen (daarover verder in dit jaaroverzicht meer). In de afgelopen twaalf maanden zijn 2413 kwetsbaarheidswaarschuwingen verstuurd, waarvan er 62 geclassificeerd zijn als ernstig (dwz. Een hoge kans op misbruik en een hoge impact) en zijn 172 ACIB- en VCIB-mails verstuurd door de IBD.

Voor het volledige jaaroverzicht klik hier