Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Programma GGI-veilig

27/02/2018

Gemeenten gaan gezamenlijk een aanbesteding doen om digitale weerbaarheid te verhogen.

Via het programma GGI-veilig, één van de onderdelen van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur, worden onder meer diensten firewalls, bescherming tegen DDoS-aanvallen en consulting rondom security aangekocht.

Digitale weerbaarheid verhogen

De marktconsultatie voor een Europese aanbesteding werd afgelopen week gepubliceerd. Het is vooralsnog een eerste stap om meer inzicht te krijgen in de markt, om uiteindelijk een aanbesteding te doen. De samenwerking tussen de gemeenten maakt het volgens de organisaties makkelijker om de eigen digitale weerbaarheid op een hoger niveau te krijgen, zo schrijven ze op de website van Digitale Agenda 2020. Wanneer er diensten en producten worden aangekocht voor meerdere gemeenten tegelijk, scheelt dat in de aanbestedingskosten en wordt het gebruik van de voorzieningen ook goedkoper. Gemeenten blijven wel zelf de regie houden, ze kunnen zelf kiezen welke van de gezamenlijk aangeschafte voorzieningen ze willen gebruiken.

Firewalls en anti-DDoS

De gemeenten hebben een expertgroep samengesteld voor de marktconsultatie. Er wordt gekeken naar diensten zoals netwerkmonitoring met 24/7 bewaking, aanvullende securitydiensten zoals firewalls en anti-DDoS, en consulting rondom security.  Halverwege maart verwachten de gemeenten de resultaten van de marktverkenning bekend te kunnen maken.