Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Dekker probeert AVG-stress weg te nemen

27/03/2018

Vanaf 25 mei zijn nieuwe Europese privacyregels van kracht. Diverse Kamerleden vrezen dat welwillende organisaties zwaar worden bestraft. Volgens minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming richt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich de eerste maanden vooral op voorlichting, maar uitsluitsel kon hij niet geven.

Ongeruste Kamerleden

Dekker reageerde volgens het Financiële Dagblad donderdag tijdens een debat over de nieuwe regels op ongeruste Kamerleden die stelden dat het niet eerlijk zou zijn wanneer organisaties na 25 mei direct zwaar bestraft zouden worden, omdat er nog veel onduidelijk is over de regels. Volgens Dekker heeft de voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen aangegeven dat dat de nadruk ligt op het informeren van organisaties en ‘niet 'op het beboeten van de korfbalvereniging als de welwillendheid er is om aan de regels te voldoen'.

Geen toezeggingen

De AP mag boetes opleggen die kunnen oplopen tot 20 miljoen, of 4 procent van de jaaromzet van een bedrijf of organisatie. Dekker kon geen harde toezeggingen doen, wel gaf hij aan organisaties met zaken waarbij het ‘evident’ is dat er iets verkeerd gaat mogelijk als eerste beboet worden.

Register bijhouden

De Kamerleden maken zich met name zorgen over kleinere bedrijven, sportclubs en scholen. Ook zij moeten onder meer een register bijhouden van de persoonsgegevens die ze verwerken. Voor gemeenten gaan er ook nieuwe regels gelden. Zij zijn onder meer verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen en hun persoonsgegevensverwerking in kaart te brengen.

Gemeenten regelmatig de fout in

De VNG heeft in aanloop naar de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een stappenplan ontwikkeld voor gemeenten. De vereniging stelt in het document dat het onvermijdelijk is dat gemeenten in de praktijk tegen vragen en problemen aanlopen. Het komt regelmatig voor dat gemeenten de fout ingaan. Zo hebben de gemeenten Woerden, Deventer en Leiderdorp deze week per ongeluk privacygevoelige informatie van alle kandidaat-gemeenteraadsleden naar de NOS gestuurd. De omroep had om de kandidatenlijst gevraagd met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen die over twee weken zijn, maar ontving daarnaast ook allerlei privégegevens zoals burgerservicenummers en woonadressen.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal