Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Eindhoven lanceert starterspakket voor smart cities

10/04/2018

De gemeente Eindhoven lanceerde op donderdag 29 maart tijdens het Beyond Data Event een zogeheten ‘Smart City StarterK!t’. Het gaat om een aantal beleidsinstrumenten en technologische instrumenten waarmee de transitie van een gemeente naar een smart society in goede banen wordt geleid.

Smart society

Eindhoven noemt in een persbericht het groeiende aantal apparaten dat aan internet verbonden is de overgang naar een ‘smart society’. Het gaat hierbij niet alleen om huishoudelijke apparaten maar ook om apparaten in de openbare ruimte zoals parkeersystemen, sensoren en lantaarnpalen, die steeds vaker verbonden worden aan internet. Met de StarterK!t geeft Eindhoven voor deze ontwikkeling andere overheden beleidsinstrumenten en technologische instrumenten mee. De documenten helpen een gemeente de transitie naar een smart society ‘in goede banen te leiden’ en ‘valkuilen te omzeilen.’


Gratis software

Eindhoven heeft in het pakket ook software geleverd, die is ontwikkeld om de veiligheid in het grootste uitgaanscentrum van Eindhoven te vergroten. Er werd in de stad onderzoek gedaan met onder meer videocamera’s die bewegingen in de stad kunnen tellen, zodat bijvoorbeeld op Koningsdag grote mensenmassa’s beter over de stad kunnen worden verspreid. Ook werd speciale software ontwikkeld die aangeeft of de sfeer op een plek in de stad negatief wordt, zodat er meer mogelijkheden zijn om preventieve maatregelen in te zetten en de sfeer in positieve zin bij te sturen.

Andere gemeenten stimuleren

De gemeente Eindhoven stelt de software gratis beschikbaar, nadat hier afspraken over werden gemaakt met leverancier Atos. ‘Andere partijen kunnen daardoor het leergeld dat de gemeente Eindhoven betaalde besparen en in kortere tijd, en bovendien tegen lagere kosten, hun uitgaanscentrum veiliger maken', schrijft de gemeente/ Het downloaden en gebruiken van de kit is gratis. De gemeente Eindhoven hoopt dat andere steden op hun beurt ook expertise ter beschikking stelt. ‘Op deze manier kunnen steden elkaar helpen hun stad te upgraden’.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal