Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kamervragen over digitale ontoegankelijkheid gemeenten

10/04/2018

 

GroenLinks gaat Kamervragen indienen over gemeenten die vooralsnog te weinig haast maken met digitaal toegankelijk worden. Er is nog een krappe anderhalf jaar te gaan voordat gemeenten aan de nieuwe eisen moeten voldoen. In het nieuwste nummer van Binnenlands Bestuur betwijfelen deskundigen of dat wel gaat lukken.

'Onbegrijpelijk dat het niet vlot gaat'

Kamerlid Nevin Ozutok noemt het op Twitter ‘onbegrijpelijk’ dat het niet vlot gaat met toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. ‘Gemeenten willen toch al hun inwoners bereiken?;  Ze zegt vragen in te gaan dienen. Elke gemeentelijke website moet vanaf 23 september 2019 aan nieuwe Europese eisen voor toegankelijkheid voldoen. ‘Een derde van de gemeenten is op dat punt al heel goed bezig,’ stelde programmamanager Ron Beenen van de Stichting Accessibility tegenover Binnenlands Bestuur, ‘een derde is pas recent begonnen met het proces en bij de overige gemeenten staat het onderwerp helaas nog niet echt op de kaart.’


Plan van aanpak moet in september klaar zijn 

Voor september van dít jaar moet elke gemeente al met een plan van aanpak komen waarin staat beschreven hoe de eigen websites zullen worden aangepast zodat ook visueel beperkten en blinden die straks zelfstandig kunnen raadplegen. Daarna hebben gemeenten dus nog maar één jaar de tijd voordat de Europese wetgeving echt van kracht wordt. Het opkrikken van de digitale toegankelijkheid is een complexe en omvangrijke operatie. Uiteindelijk moeten gemeenten niet alleen hun eigen website volledig drempelvrij maken, maar ook alle deel-websites, het intranet, video’s, apps en de mobiele versie van de website.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Zie ook https://www.digitoegankelijk.nl/