Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Actualisatie Uniforme Productnamenlijst

24/04/2018

In december 2017 is de Uniforme Productnamenlijst (UPL) geactualiseerd. Hiervoor zijn gemeenten geconsulteerd door VNG Realisatie in samenwerking met Logius. Gemeenten dienen vanaf nu zoveel mogelijk gebruik te maken van de geactualiseerde UPL.

De UPL is een lijst benamingen voor producten en diensten van de overheid. Gemeenten en leveranciers van productcatalogi gebruiken de UPL om eenduidig producten en diensten te ontsluiten op gemeentewebsites en andere websites van overheidsorganisaties. Burgers en ondernemers kunnen zo gemeentelijke producten via verschillende websites opvragen. De UPL maakt deel uit van de verplichte standaard Samenwerkende Catalogi die door Logius beheerd wordt.

De lijst met productnamen was sterk verouderd. Dit vormde de aanleiding voor een actualisatie ervan. In de geactualiseerde lijst zijn productnamen verwijderd, gewijzigd, en een aantal nieuwe productnamen toegevoegd. Alle productnamen die zijn vervallen, blijven voorlopig beschikbaar omdat veel organisaties deze nog toepassen. De vervallen productnamen zijn voorzien van een einddatum en een eventuele opvolger (als er een wijziging heeft plaatsgevonden). De UPL wordt dan ook op twee manieren gepresenteerd: de volledige lijst en de lijst met alleen actuele productnamen. 

Om een accurate presentatie van gemeentelijke producten te borgen op diverse overheidswebsites, is het noodzakelijk dat gemeenten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van de actuele versie van Uniforme Productnamenlijst. Dat kan door de actuele lijst te raadplegen . Hier vindt u ook de schrijfwijzer waarin beschreven is hoe de productnamen op een juiste manier gekoppeld kunnen worden aan de producten en diensten die op de gemeentewebsite staan.

Uniforme Productnamenlijst (UPL)

Standaardiseren begrijpelijke webteksten