Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Is de Functionaris voor de gegevensbescherming van uw gemeente al aangemeld?

22/05/2018

Over 2 dagen is het 25 mei: de dag waarop de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht wordt. Vanaf die datum is het voor onder andere overheidsinstanties verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aangesteld te hebben. Deze houdt binnen de organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de AVG. Als CISO zult u ongetwijfeld al te maken hebben gehad met de AVG. Heeft uw gemeente de FG al aangemeld bij de AP? Wist u dat de AP heeft aangekondigd te zullen handhaven wanneer de FG niet is aangemeld bij de AP? En wist u dat VNG Realisatie ook ondersteuning biedt speciaal voor FG’s?

Handhaving bij niet aanmelden AP

De FG moet worden aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) via dit formulier. De aanmelding is één van de administratieve vereisten van de AVG waarop ook gehandhaafd kan worden. De AP heeft aangegeven dat zij weinig begrip heeft voor gemeenten die op 25 mei nog geen FG hebben. Meld u(w) (tijdelijke) FG dus nu aan!

Naast deze verplichting, is het ook nuttig voor de FG om zich aan te melden  bij de AP. De AP heeft een aparte helpdesk opgezet speciaal voor Functionarissen. De FG wordt dus sneller te woord gestaan en geholpen.

Aanmelden bij VNG Realisatie

De FG kan ook worden aangemeld bij VNG Realisatie via dit formulier. VNG Realisatie ondersteunt FG’s kosteloos en houdt deze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en interessante bijeenkomsten. Daarnaast beantwoordt VNG Realisatie vragen, adviseert en geeft tips op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Een goede manier om zowel kennis en ervaringen op te doen, als deze te delen!