Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Met één klik kans op EU-geld voor wifi-hotspot

22/05/2018

Op 15 mei is de eerste mogelijkheid om als gemeente een EU-voucher van 15.000 euro voor de installatie van een wifi-hotspot aan te vragen. Als je gemeente alvast is ingeschreven, is het op die dag nog een kwestie van één klik om de voucher aan te vragen.

De vouchers worden vergeven in het kader van het WiFi4EU-project, bedoeld om alle burgers en bezoekers van de Europese Unie (EU) vrij toegang te geven tot wifi op openbare plekken. Om wifi-hotspots te plaatsen kunnen gemeenten een voucher van de EU van 15.000 euro aanvragen. Deze worden in een aantal rondes weggegeven volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. In totaal is er 120 miljoen euro voor het WIFI4EU-project beschikbaar. Bij de eerste oproep worden er 1000 vouchers uitgedeeld. Per land worden minimaal 15 vouchers toegekend, de hoeveelheid aanvragen bepaalt het uiteindelijke aantal, dat per land niet meer mag bedragen dan 8 procent van het budget.

Eerste ronde

De eerste ronde start op 15 mei, op die dag is het zaak om als gemeente zo snel mogelijk de aanvraag in te dienen. Gemeenten kunnen zich alvast registreren op het WiFi4EU Portal, hiervoor is een EU login-account nodig. Zodra de oproep is gelanceerd moet de aanvraag nog daadwerkelijk worden ingediend door via de inschrijfpagina op ‘voucher aanvragen’ te klikken. De data voor de volgende rondes worden steeds op het portaal geplaatst, voor het geval je er dit keer naast grijpt.

Voucher

Als je als gemeente een voucher krijgt, is deze alleen te gebruiken voor de aankoop van de apparatuur voor de wifi-hotspot en de installatie. De waarde moet worden uitbetaald aan één onderneming die door de gemeente wordt gekozen als wifi-installatiebedrijf en kan niet verdeeld worden over meerdere bedrijven. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de financiering van het internetabonnement en het onderhoud van de apparatuur.

Toezicht

Ook moeten zij er volgens de EU voor zorgen ‘dat burgers en bezoekers gedurende minstens drie jaar gratis van een hoogwaardige wifi-verbinding kunnen genieten’. Hiervoor moeten gemeenten een abonnement nemen met de hoogste snelheid die in het gebied op de massamarkt verkrijgbaar is, van minimaal 30Mbps en minstens gelijk aan de verbinding die de gemeente zelf gebruikt. De Commissie zegt op afstand toezicht te zullen houden op de kwaliteit van de verbinding van alle WiFi4EU-hotspots.

Bron: Gemeente.nu