Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

79 gemeenten bereikbaar via IPv6

05/06/2018

79 gemeenten zijn inmiddels bereikbaar via IPv6, dat ook wel wordt gezien als ‘het moderne internet’. Ongeveer een jaar geleden waren dat er nog 22. Met Ipv6 wordt een nieuw systeem voor internetadressen aangeboden, omdat er een tekort aan internetadressen dreigt bij de huidige systematiek IPv4. 

Behoefte aan adressen stijgt

IPv4 biedt 4 miljard adressen aan, deze raken langzaam op. Doordat steeds meer apparaten toegang tot internet hebben en internet gebruiken wordt de behoefte aan vaste internetadressen naar verwachting nog groter. Door IPv6 te gebruiken blijven gemeenten in de toekomst bereikbaar en houden ze zelf toegang tot websites die met IPv6 werken.

Overzicht gemeenten
VNG Realisatie biedt op Waarstaatjegemeente.nl een kaart waarop te zien is hoever gemeenten zijn met de bereikbaarheid van hun websites via IPv6. Dit is één van de indicatoren die aangeven hoe ver gemeenten zijn met digitalisering. Er wordt op Waarstaatjegemeente daarnaast ook getoond hoe inwoners en ondernemers digitale dienstverlening van hun gemeente beoordelen.


Zorgen over IPv6 spelen al langer

Uit een test van Binnenlands Bestuur van vorig jaar blijkt dat 41 van de 51 onderzochte gemeenten niet aan de standaarden voor een modern internetadres voldoen. In totaal waren er destijds 22 gemeenten bereikbaar via IPv6. Onder meer Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Taskforce, sprak zijn zorgen daarover uit. VNG Realisatie, toen nog KING geheten, zei niet goed te kunnen oordelen over de stand van zaken bij overheidswebsites. Voor eind 2017 moeten alle gemeentelijke websites en externe mailservers IPv6 compliant zijn. Tussen 2018 en eind 2019 moeten ook de interne organisaties van gemeenten over zijn op IPv6.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal