Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Informatiebijeenkomst notificatie van Nederlandse Inlogmiddelen

19/06/2018

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) organiseert een informatiebijeenkomst over de notificatie van de Nederlandse elektronische inlogmiddelen.

Europese burgers en bedrijven moeten vanaf 29 september 2018 bij alle Nederlandse organisaties in de publieke sector kunnen inloggen met een door Europa erkend nationaal inlogmiddel. Dat hebben de EU-lidstaten met elkaar afgesproken in de eIDAS-verordening. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen.

Notificatieproces

Om te voldoen aan deze verordening moeten lidstaten daarvoor een zogenoemde ‘notificatieproces’ starten. Hierbij werken verschillende lidstaten samen om een peer review uit te voeren. Duitsland heeft het voortouw genomen en als eerste lidstaat de inlogmiddelen in augustus 2017 genotificeerd. Dit notificatieproces werd gecoördineerd door Nederland, met succes. Inmiddels hebben Spanje, Luxemburg, Estland, Kroatië en Italië zich bij de Europese Commissie gemeld om te pre-notificieren. Tsjechië, Letland, België, Noorwegen en Hongarije hebben aangegeven nog in 2018 te gaan notificeren. De verwachting is daarmee dat overheidsdienstverleners eind 2019 elektronische inlogmiddelen uit 11 landen moeten accepteren. Nederland zal ook bij deze peer reviews nauw betrokken zijn.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen naar Talat Arik.