Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Utrecht en Eindhoven gaan digitale identiteitskaart testen

11/09/2018

Na de zomer start in de gemeenten Utrecht en Eindhoven een proef met een digitale identiteitskaart: deelnemers kunnen zich via een app op hun smartphone identificeren. Deze variant toont alleen die persoonsgegevens die relevant zijn voor de betreffende organisatie en zou minstens zo veilig zijn als een paspoort of rijbewijs. Het prototype dat in de twee gemeenten wordt getest, maakt het mogelijk om je identiteit aan te tonen, net zoals rijbewijs of paspoort dat doen, zo blijkt uit dit bericht van Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Proef met digitale identiteitskaart

Deelnemers moeten bij de balie gemeentezaken via de app downloaden en hun identiteit laten verifiëren. Op hun smartphone ontvangen de deelnemers twee verklaringen. De eerste meldt dat de deelnemer is gevalideerd, de tweede verklaart dat de persoon in kwestie ouder dan 18 jaar is. Met beide verklaringen kan de betreffende deelnemer zich in winkels, hotels of andere locaties identificeren.
De app wordt actief met behulp van zogenoemde biometrische gegevens, een gezichtsscan die vervolgens een QR-code genereert. De code wordt vervolgens gescand door de persoon die de identificatie nodig heeft. De deelnemer die scant krijgt alleen relevante persoonsgegevens te zien en dus niet alle beschikbare informatie. Bekijk hier de video (engelstalig) met uitleg over hoe de digitale identiteit werkt.

Net zo veilig als een paspoort

De digitale identiteitskaart wordt op echtheid gecheckt op basis van Trustchain, een techniek van de TU Delft en een variant op de blockchaintechnologie. Gegevens van gebruikers worden niet centraal opgeslagen en gecontroleerd, maar door een volledig netwerk gecheckt. De techniek spoort fraude makkelijker op en kent volgens de TU Delft minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan dus op een telefoon.

Over de proef

De proef duurt tot eind 2018. Daarna worden de maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten onder de loep genomen. De identiteitsapp is ontwikkeld door de TU Delft, in samenwerking met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de producent van Nederlandse paspoorten IDEMIA en advocatenkantoor CMS. Het eerste prototype is ontwikkeld binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition, een samenwerkingsverband tussen partners uit de overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven.