Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Snelle groei govroam

09/10/2018

Overheidsbrede wifi naar meer dan 250 deelnemers ! 

De gemeente Nunspeet is op 26 september als 250ste deelnemer aangesloten bij govroam. Daarmee is deze overheidsbrede wifi-samenwerking vast onderdeel geworden van het dagelijkse werk van vele tienduizenden ambtenaren. Zij gebruiken govroam om automatisch in te loggen op de wifi-netwerken van alle deelnemende overheidorganisaties. Eén keer inloggen en de medewerker kan overal veilig online.
 
Govroam wordt beheerd door de Stichting Govroam. Voorzitter Guus Broesterhuizen verwacht dat het aantal deelnemers de komende jaren verder zal doorgroeien. Nederland loopt hiermee voorop in Europa én wereldwijd. Broesterhuizen: “De snelle groei in Nederland is goed te verklaren. Gebruikers zijn positief omdat ze overal automatisch niet alleen de beste verbinding hebben, maar ook veilig online kunnen.”
 
Breed deelnemersveld
Ruim de helft van de deelnemers bestaat uit gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stimuleert deelname. De waterschappen zijn vertegenwoordigd via de samenwerking met Het Waterschapshuis. Vrijwel alle ministeries zijn aangesloten, waaronder alle belastingkantoren en Rijkswaterstaat. Van de provincies doet inmiddels ruim de helft mee.
 
Over govroam
Govroam staat voor ‘government roaming’. Het initiatief startte eind 2014 in navolging van Eduroam in het onderwijs dat werd ontwikkeld door SURFnet. Stichting govroam ondersteunt samenwerking tussen overheidsorganisaties door een slimme oplossing te bieden voor het delen van internettoegang. Het is een authenticatie- en autorisatie-oplossing die gebruik maakt van bestaande toegangsnetwerken (zoals wifi). Het biedt medewerkers toegang tot internet in de eigen organisatie én bij alle andere deelnemende overheidsorganisaties. Na één keer inloggen, kan een medewerker overal veilig online.