Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Interview Knops: “Overheid wil digitaal voorop lopen”

23/10/2018

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vertelt aan MijnGemeente.nl over de ambities en aandachtspunten voor de verdere digitalisering van de overheid. “Digitalisering heeft veel invloed op de samenleving. Dat brengt veel aandachtspunten en gevoeligheden met zich mee, zoals de toegankelijkheid van informatie en de privacy van burgers. Dit vraagt om kaders en wetgeving. Daarom heeft de overheid NL DIGIbeter uitgebracht, de Agenda Digitale Overheid. Die gaat over het benutten van kansen en het borgen van rechten, in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties”, aldus Knops.

Samenwerken met bedrijfsleven

“Het bedrijfsleven is nauw betrokken bij de nationale strategie voor digitalisering. De vraagstukken voor de overheid en voor bedrijven zijn immers dezelfde. Hoe kun je technologie gebruiken om economische groei te realiseren? Hoe borg je veiligheid? Bedrijven hebben daarover kennis die we kunnen gebruiken. Voor NL DIGIbeter hebben we veel contacten gelegd en dat zullen we de komende tijd blijven doen. Op gezette tijden gaan we met stakeholders in gesprek over verschillende onderwerpen.”

Toegankelijk

De Nederlandse overheid wil de digitale toegankelijkheid continu blijven ontwikkelen. Er is een extra verantwoordelijkheid om iedereen mee te nemen, legt Knops uit. “Er is immers maar één overheid, dus burgers kunnen niet kiezen. Ook de overheid zelf kan bepaalde groepen niet negeren. We moeten dus een breed pallet bieden, met maatwerk bij alle voorzieningen. De één wil naar een loket in het gemeentehuis, de ander regelt zaken liever online. De mogelijkheden zijn veel diverser dan vroeger.”

Lees het hele interview met Knops op mijngemeente.com