Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Provincie Groningen grootste doelwit van DDoS-aanvallen

23/10/2018

De Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) meldt in een persbericht dat de provincie Groningen het grootste doelwit is geweest van DDoS-aanvallen onder de .nl-domeinen. De organisatie brengt binnenkort een rapport uit over de economische impact die DDoS-aanvallen in Nederland en licht alvast een tipje van de sluier op.

Rectificatie: In een vorige versie van dit artikel stond dat het domein van de provincie Groningen het grootste doelwit was van DDoS-aanvallen. Het gaat echter om DDoS-aanvallen in het geografische gebied Groningen en niet om de website van provincie Groningen.

Gevolgen DDoS-aanval
Samen met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is door NBIP de impact op alle .nl-domeinen berekend. Daaruit blijkt dat provincie Groningen het grootste doelwit was. De meeste ‘collateral damage’ werd veroorzaakt in op websites in de categorie erotiek. Dit kan bijvoorbeeld ‘downtime’ van een website zijn of verlies van data. Bij de berekening van de economische impact is gekeken naar de omzet, de grootte van de geraakte bedrijven en de locatie. De NBIP en SIDN zullen het volledige rapport eind november presenteren. Geïnteresseerden kunnen zich hier alvast aanmelden voor het ontvangen van het rapport.


Lokale overheden verweren zich

Cyberaanvallen vormen steeds vaker een bedreiging voor lokale overheden. Gemeenten zijn inmiddels bezig met het verbeteren van hun cybersecurity. Via het programma GGI-veilig, één van de onderdelen van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur, worden onder meer diensten firewalls, bescherming tegen DDoS-aanvallen en consulting rondom security aangekocht. De samenwerking tussen de gemeenten maakt het volgens de organisaties makkelijker om de eigen digitale weerbaarheid op een hoger niveau te krijgen.

 

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal