Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

App IRMA wint prijs

24/10/2018

De Stichting Privacy by Design heeft de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving gewonnen voor de app IRMA. Deze stichting heeft deze beveiligde smartphone app ontwikkeld (I Reveal My Attributes: IRMA), die de gebruiker zelf in staat stelt te kiezen welke persoonsgegevens worden gedeeld en de garantie biedt dat die gegevens correct zijn.


De app IRMA was begin deze maand prominent aanwezig op de Fieldlab Dienstverlening. Terecht, want het hebben van een digitale identiteit is een randvoorwaarde om als inwoner of ondernemer volwaardig én veilig deel te kunnen nemen aan de informatiesamenleving. Dat vindt ook de Taskforce Samen Organiseren, die Digitale Identiteit naast Common Ground heeft benoemd tot speerpunt.

Tijdens de Fieldlab is in diverse teams gewerkt aan het integreren van IRMA in de oplossing waar zij aan werkten. Denk aan het kindpakket Zuidhorn in samenwerking met Forus, de stadspas voor de inwoners van Haarlem en de BRP-koppeling in de gemeente Nijmegen.

De IRMA app is weliswaar het meest zichtbare, maar niet het meest bijzondere gedeelte van deze prijswinnende oplossing. Het vernuft vind je onder de motorkap, de wijze waarop deze oplossing technisch werkt en gegevens volgens het principe van "minimal data" versleuteld zijn. Vanuit de Universiteit Nijmegen is 10 jaar onderzoek gedaan om te komen waar de oplossing nu staat.

Bron: https://www.khmw.nl/brouwer-prijs-naar-privacy-by-design/

Lees ook: IRMA op