Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Oplossing voor tijdig gebruik OIN bij herindelingsgemeenten

06/11/2018

 

Met ingang van 1 januari 2019 zijn twaalf herindelingen een feit. Ter voorbereiding op de nieuwe organisatie hebben de herindelende gemeenten een nieuw Organisatie-identificatienummer (OIN) nodig voor diverse onderdelen van de informatievoorziening. Het OIN is echter gebaseerd op inschrijving in het Handelsregister, wat pas mogelijk is na datum herindeling. Logius, BZK, KVK, VNG en de Belastingdienst hebben daarvoor een oplossing gevonden, zodat een herindelingsgemeente vóór de datum van de daadwerkelijke herindeling toch over een OIN kan beschikken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij het regionale belastingkantoor kan een van de herindelende gemeenten vanaf 5 oktober 2018 een Fiscaal Nummer aanvragen (dus voor de herindelingsdatum). Met dit Fiscaal Nummer kan deze gemeente bij Logius een OIN aanvragen. Na 1 januari 2019 schrijft de nieuwe gemeente zich in bij de Kamer van Koophandel onder vermelding van het reeds uitgegeven Fiscaal Nummer van de Belastingdienst. Op deze manier blijft het OIN gekoppeld aan de herindelingsgemeente, ook na 1 januari 2019.

Meer over het organisatie identificatienummer

Meer over vraagstukken rondom samenwerking en de GDI