Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitale Inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen

15/01/2019

 

Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving. Staatssecretaris Knops (BZK) heeft de kabinetsplannen voor de ‘digitale inclusie’ gepresenteerd in een brief aan de Tweede Kamer.

We communiceren in Nederland steeds meer digitaal. Dat heeft een grote invloed op het leven van iedereen. Technologie kan ons land klaarmaken voor de toekomst. Het biedt kansen. Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Daar moeten we rekening mee houden. We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben.

Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. Ook op het werk zorgt digitalisering vaak voor problemen. Soms zorgt het ervoor dat mensen hun werk niet goed kunnen doen.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil daarom samen met andere partijen met deze opgave aan de slag gaan. Zoals ook in de ‘De Nederlandse Digitaliseringsstrategie’ en de ‘Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter’ is beloofd.

Het verbeteren van digitale inclusie is een grote uitdaging. Het gaat tijd kosten en er moeten veel verschillende partijen gaan samenwerken. De verschillende plannen moeten elkaar versterken. Daarom hebben we vier hoofddoelen bepaald:

  1. Digitale diensten voor iedereen makkelijker maken
  2. Mensen helpen om met digitalisering om te gaan
  3. Uitleggen wat de gevolgen van digitalisering zijn
  4. Samenwerken met bedrijven en andere organisaties.

Taalambassadeurs hebben geholpen om de plannen begrijpelijk in de Kamerbrief op te schrijven. De brief staat op de website van de Rijksoverheid maar is ook in ons dossier ‘Digitale inclusie‘ te lezen.

Ook editie.nl heeft aandacht besteed aan het onderwerp. Bekijk het fragment ‘ Weg met de digibeet’