Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Blog Constance Boogers, CIO gemeente Nijmegen: “Reflectie vanaf de berg”

29/01/2019

Mooie manier om het jaar 2019 te beginnen met reflectie. De TaskForce bestaat nu 1,5 jaar, waarvan ik ongeveer de helft heb mee mogen doen. Wat zijn de verwachtingen en kunnen we tevreden zijn over de resultaten c.q. wat is vatbaar voor aanpassing? Het overall gevoel, er is -grotendeels achter de schermen- hard gewerkt aan de opbouw van de organisatie samen organiseren. Voor common ground dito beeld, i.s.m. de kerngroep en VNGr. Dat heeft in ieder geval tot de eerste technische resultaten geleidt en daar bouwen we rustig aan door. De volgende stap is het gaan beproeven van toepassingen, 19 tijdens het tweede fieldlab. Nu wordt het hele model beproefd voor 3 toepassingen. De eerste componenten krijgen we werkbaar is, wat de bouwers ons kunnen vertellen. Dat betekent nog niet dat ze probleemloos op te schalen zijn naar 355 gemeenten. Daar is nog meer voor nodig.

Ander positief punt is dat ook met onze ketenpartners (uitvoeringsorganisaties en mn rijksoverheden) veel gesproken is en daar het vertrouwen is dat Common Ground de goede weg is. Op dat fundament kunnen we dus samen gaan bouwen. Niet onbelangrijk is dat de groep mensen die in de Task Force zit, energie krijgt van het spelen van de rol van verbinder en aanjager. Dat is nog een heuse klus, aangezien we allemaal ook nog een ‘echte’ baan erbij hebben. Dus met die gedachte halve dag in de week komen de meeste van ons er niet, we stoppen er met liefde heel wat meer tijd in. De samenwerking is onderling goed en scherp op de inhoud. We kijken verschillend en heel goed. zoals de VNG opmerkt, we zitten nu echt allemaal aan 1 tafel, dus én VGS vertegenwoordigers, plus mensen die een dienstverlenings- (VDP) en informatie- (VIAG/IMG/CIO-beraad) passie met elkaar willen verbinden.

Dat helpt ook de VNGr die aan een majeure operatie van verandering van de blikrichting in hun eigen organisatie is begonnen. Gericht op de gemeentelijke uitvoeringspraktijk werken, dat betekent best wel iets. Mooi dus zo stelde de Task Force vast, dat Raymond overstapt van de gemeente Den Bosch, naar de VNGr, om daar mee te gaan helpen bouwen aan Common Ground, digitale identiteit en standaardisatie van processen.

Lees het volledige blog van Constance Boogers