Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gratis cursus Artificiële Intelligentie (AI) voor alle Nederlanders

29/01/2019

Hoe werkt artificiële intelligentie (AI)? Hoe werkt een algoritme? Wat is machine learning? Wat voor effect heeft AI op het dagelijkse leven? Dit zijn vragen die beantwoord worden in de gratis online Nationale AI-cursus. De cursus moet de Nederlanders meer inzicht geven in AI en de mogelijke toepassingen. De initiatiefnemers hopen 1% van de Nederlandse bevolking – zo’n 170.000 mensen – met de online cursus te bereiken.

Fins initiatief als voorbeeld

Na Finland is Nederland het tweede land dat een gratis cursus artificiële intelligentie (AI) heeft. Het doel is om alle inwoners van Nederland voor te bereiden op de toekomst waarin we leven met AI. De cursus is gebaseerd op het Finse initiatief ‘Elements of AI’, aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts zoals Jeroen van den Hoven (TU Delft), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), jurist Roel Schutgens en AI-specialist Tom Heskes (beiden van Radboud Universiteit Nijmegen).

Onderdelen van de cursus

De 5-uur durende cursus bestaat uit 8 onderdelen. Wanneer je de cursus hebt afgerond, ontvang je een certificaat van deelname. Onderdelen (tracks) die aan bod komen zijn:

  1. Een kijkje in de wereld van AI
  2. Wat is AI?
  3. Is een zoekmachine ook AI?
  4. Machine learning
  5. Deep learning
  6. AI in het dagelijkse leven
  7. AI en de regels
  8. Het werk van de toekomst

Aanmelden

Aanmelden voor deze cursus kan via de website. Ook is de cursus via de app (App Store / Google play) te volgen.

Initiatiefnemers en organisatie

De Nationale AI-cursus is geboren uit een samenwerking tussen de stichting AI for GOOD (mede opgericht door Jim Stolze, innovatiedeskundige), het kenniscentrum ICAI en het bedrijf Elephant Road. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal vooraanstaande commerciële bedrijven, universiteiten, kennisinstituten en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.